De financiële veranderingen bij het kopen of bezitten van een eigen huis in 2018

Post 1 of 2

Hieronder lees je enkele veranderingen in je financiële situatie wanneer je in het bezit bent van een huis of van plan bent een huis te gaan kopen. Voor verdere informatie kan de hypotheekadviseur je hier meer over vertellen.

 

Nationale Hypotheek Garantie

Wil je een huis kopen met Nationale Hypotheekgarantie dan is het goed om te weten dat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) de kostengrens voor de aankoop van een huis verhoogd heeft van € 245.000 naar € 265.000. Voor woningen waarbij geïnvesteerd wordt in energie besparende maatregelen, bedraagt de grens € 280.900.

 

Wat kan je lenen?

Voor de maximale hypotheek wordt gekeken naar de waarde van het huis en het inkomen. Het maximale leenbedrag voor een hypotheek is voor 2018 verlaagd van 101% naar 100% van de woningwaarde. Voorbeeld: Vorig jaar kon je nog een lening krijgen van € 202.000 bij een huis van 2 ton, dan is dat nu veranderd naar een maximale lening van ook 2 ton. Voor het betalen van de bijkomende kosten zoals notariskosten, makelaarskosten, taxatiekosten en overdrachtsbelasting, moet je dus gespaard hebben.

Tweeverdieners mogen iets meer lenen dan in 2017. Van de minst verdienende partner wordt namelijk 70% van het inkomen meegeteld voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek. In de komende jaren zal dit oplopen naar 100%.

Er mag ook van het maximale leenbedrag worden afgeweken bij een extra lening voor noodzakelijk onderhoud voor het herstel van fatale gebreken zoals een slechte fundering.

 

Hypotheekrente aftrek in 2018

Val je met je inkomen in de hoogste belastingschijf van box 1 van 51,95% (dus je verdient meer dan ca. € 69.000), dan wordt de hypotheekrente aftrek verlaagd van 50% naar 49,5%.

 

Heb je nog een restschuld?

Alleen voor oude gevallen tot en met 31 december 2017 is de rente van de restschuld van een huis nog maximaal 15 jaar aftrekbaar. Voor nieuwe gevallen is de rente over een restschuld niet meer aftrekbaar.

 

Hypotheek (grotendeels) afgelost?

In de Tweede en Eerste Kamer is een wetsvoorstel aangenomen over de zogenaamde aflosboete. Pas vanaf 1 januari 2019 wordt deze belastingvrijstelling afgebouwd met 3 1/3 % per jaar. Hier heb je alleen mee te maken als je je eigen woning geheel of grotendeels hebt afgelost.

 

Mocht je vragen hebben na het lezen van de bovengenoemde wijzigingen, neem dan gerust contact op.

 

This article was written by Jeannette Alkemade

Menu