De afweging: nieuwbouw vs. bestaande bouw

Post 1 of 1

Van veel  mensen krijgen wij als aankoopmakelaar vragen over de voor- en nadelen van het kopen van bestaande bouw versus het kopen van een nieuwbouw woning.

 

De voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw

Bij nieuwbouw koopt je vrij op naam (VON), dit houdt in dat bepaalde kosten al in de koopsom begrepen zijn, zoals de overdrachtsbelasting van 2% en een deel van de notariskosten.

Het voordeel van nieuwbouw is dat je voorlopig geen geld kwijt bent aan groot onderhoud. Wel moet je rekening houden met kosten voor de eventueel aan te leggen tuin. Bij nieuwbouwwijken kan het enige tijd duren voordat de overlast van de bouw voorbij is en de omgeving aantrekkelijker wordt door o.a. beplanting.

Het financiële nadeel van het kopen van nieuwbouw is dat je tijdens de bouwperiode (vaak langer dan 1 a 2 jaar) te maken krijgt met dubbele woonlasten. Zowel de huur of hypotheek van je huidige woning, als de vervallen bouwtermijnen van de op te leveren woning dien je in deze periode te betalen.

Bij bestaande bouw betaal je de koopsom+kosten koper (KK).  Dit houdt in dat je bij de overdracht bij de notaris overdrachtsbelasting van 2 % over de koopsom betaalt, alsmede de notariskosten van hypotheekakte en akte van levering.

Het voordeel van het kopen van bestaande bouw is, dat je ziet wat je koopt en dat je je een goede voorstelling kunt maken van de ruimtes en de staat van de woning met het daarbij behorende onderhoud en de gewenste aanpassingen. De woonomgeving is beplant en de diverse voorzieningen zoals winkels en scholen, zijn vaak al gerealiseerd.

Mocht je behoefte hebben aan een aankoopmakelaar die meekijkt bij een (nog te ontwikkelen) nieuwbouw project of een bestaande woning, dan helpen wij je graag.

This article was written by Jeannette Alkemade

Menu